Ahojíík. jsem moc ráda že jsi navštívil/a můj blog. Budu ráda za komentík. Ale přeji si vaše REKLAMY do rubriky REKLAMY. Děkuji za pochopení.

Křeček polní

19. září 2016 v 17:11 | vladus:) |  SSavci
alternativní popis obrázku chybí
Křeček polní (Cricetus cricetus)
Čeleď: křečkovití (Cricetidae)
Řád: hlodavci (Rodentia)
obývá nížiny kulturních stepí. Dosahuje délky těla 22 až 34 cm a jeho
ocásek je 3 až 6cm dlouhý. Křeček je blízký příbuznž hrabošům. V
létě si vyhabává doupata 30 až 60 cm hluboká a z nich vede
obvykle několik východů. Křeček má tak možnost některým z nich
uniknout v případě nebezpečí. V doupěti má křeček obytnou
komoru a také zvláštní spižírnu, do které si ukládá zásoby obilí,
brambor, řepy a dalších polních plodin. Potravu, za kterou
vychází po setmění, si nosí v lícních torbách. Žere však rovněž
žížaly a hmyz a zakousne a sežere i drobné obratlovce, zvláště
jejich mláďata. Mimo dobu námluv jsou křečci samotáři. Samice
vrhá v doupěti dvakrát až třikrát v roce 6 až 18 mláďat, která se
rodí slepá a vidí po 14 dnech. Na zimu si křeček polní vyhrabává
nory i 2 m hluboké. Spí od října do března. Když se křeček
dostane do úzkých a nemá třeba před člověkem kam utéci, tu
se vrhne proti nepříteli, vyskakuje až do výše pasu, snaží se
kousnout a přitom prská a funí.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama